top of page

Csípőnyitás jógával (első rész)

Frissítve: 2021. febr. 23.

Avagy miért fontos a csípőd egészsége?!


A csípőhorpasz (psoas major) izmot a Női lélek izmának is nevezik. Nem véletlen.

Minden velünk történt eseményt hordoz, állapota utal az mentális-lelki-testi egészségünkre, életmódunk lenyomata. Ha feszült vagy, megfeszül, ha kiegyensúlyozott, akkor enged.

De azért ez nem olyan egyszerű…

Nézzük meg elsőként a test szintjén, miért is felelősek a csípő körüli izmok, de főképp a csípőhorpasz izom?


Csípődben 3 izom található, mely egy csoportot alkot: a csípőizom (iliacus), mely a combcsont belső felén ered, a csípőtaréjhoz kötődik. A psoas minor és -major az ágyéki csigolyák két oldalához kapcsolódnak. Az utóbbi az az izom, mely összeköti a gerincoszlopod és a lábaid. Egészséges állapotában biztosítja, hogy felegyenesedve járhass és a semleges (köznyelvben egyenes) gerinced. Szerepet játszik a hasi és alhasi térben elhelyezkedő belsőszerveid alátámasztásában is. Nem elhanyagolható szerepet tölt be a légzésedben, mivel összeköttetésben áll a rekeszizommal is.

És meg is érkeztünk… A légzés minősége kiemelten fontos egészséged és lelki-, és mentális állapotod szempontjából, hiszen a megfelelő légzés is közrejátszik a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer közti egyensúly megteremtésében.

Amikor légzésed kapkodó, gyors, pihegés, a szimpatikus idegrendszered, a túlélésre játszó aktív oldal irányába billen a mérleg, mely egy üzenet a testednek, hogy valami nincs rendben, folyamatosan készülni kell a veszély elhárítására, így aktívan megéled a stresszt. És körbe is értünk: megfeszült horpasz, kapkodó légzés, nyomás alatt levő idegrendszer.

Könnyen beláthatod, milyen sokrétű ennek az izmodnak a szerepe fizikai szinten.


De akkor térjünk át arra, hogy állapota miképp befolyásolhatja a lelki egészséged.


Óráimon általában két megállapítást tudok tenni az ülőmunkát végzők csípőjének állapotáról: gyenge vagy megrövidült. De a legtöbbször mindkettő fennáll.

A sok görnyedés az íróasztalnál, a volán előtt és emellé az életmód mellé a nem megfelelően megválasztott sport (pld. spinning) ennek az izomnak a súlyos megrövidülését okozhatja, ezzel előidézve a fent levezett állapotot.

A gyenge horpasz izom nem megfelelő alátámasztás a belsőszerveknek és a gerincoszlopnak sem. Sok derékfájdalom okozója, hisz a medencét nem képes megfelelő szögben tartani. Ugyanez elmondható a megrövidült horpaszról is, hisz tőle indokolatlan nyomás alá kerülnek a csigolyák hosszútávon deformitást eredményezve a gerinc görbületben.

A gyenge és rövid izom pedig egy apró rossz mozdulatot követően is könnyen megsérülhet. Ennek a területnek a regenerációja pedig hosszú keserves idő tud lenni.


De hogy is lehet mindezt megelőzni? Hogy segít a jóga és a légzőgyakorlatok?


A válasz nagyon egyszerű. A jóga egy megfelelően szakképzett oktató segítségével olyan testtudatot eredményez, mely alapján megismered saját tested működését. Meg fogod tudni határozni, pontosan hol és mit érzel. Mi az, ami kellemetlen és mi esik jól. Nagyon evidensnek hangzik ez a képesség, de képzeld, a legtöbb embernek nem az!

Annyira a külvilágra fókuszálunk, annyira a tünetkezelés amire rá vagyunk állítva, hogy eszünk ágában sincs legtöbbször a problémák gyökerét megtalálni. Persze, hogy nem, hisz arra időt kell(ene) fordítani...

Hát azt mondom, a csípő állapotának javítására és karbantartására nagyon is érdemes időt szakítani, mert nagyon kellemetlen érzések és kimondott fájdalom is, amit eredményez ennek a területnek az elhanyagolása.


Az aktív és a passzív nyújtás, az erősítés és a csípőizületi mobilitást eredményező ászanák, melyek a jóga csodálatos rendszerében gyakorolhatók, és emellett a légzőgyakorlatok, a tudat irányítása olyan minőségbeli változást eredményeznek, amely örökre megszabadíthat a derékfájdalomtól, stressztől, szorongástól és ehelyett önbizalmat adnak, visszanyered egészséged, önmagadba vetett hited és ismét biztonságban érezheted magad elméd nyugodt szigetén.


A csípőnyitó gyakorlatok és energiaközpontok (csakrák) összefüggéseiről következő bejegyzésemben olvashattok.


Amennyiben tovább mélyítenéd tudásod és szívesen kipróbálnál egy csípő területére fókuszáló jógaórát velem, megteheted 2020.02.26-án 17:00-19:00 között a Lélekműhely online eseményem keretében.